![]() |
![]() |
#1 |
Junior Member
Registrovaný od: Dec 2012
|
![]() Dobry den , potrebovala by som radu, sused o dom dalej na ma dvore smrek, smrek už má takmer cca 15m, pri silnejsom vetre sa ten stom dost nebezpecne kýva, keby padne, tipujem ze by zasiahol aj nas dom, a o to sa obavame najviac, "susedia" ho zrejme sami od seba nevypília, nakolko už dneska meria tolko kolko meria a zjavne ich to netrapi, je na to nejake nariadenie alebo volaco take? co by im mohlo prikazat ten strom spíliť?? dakujem za pomoc
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
Registrovaný od: Mar 2011
|
![]() Obec môže pri poškodení alebo pri výskyte nákazy dreviny chorobami uložiť vlastníkovi (správcovi, nájomcovi) pozemku vykonať nevyhnutné opatrenia na jej ozdravenie alebo rozhodnúť o jej vyrúbaní.
Preto je dôležité strom vidieť, aby orgán ochrany prírody reálne posúdil či je daný strom poškodený (trvalé zníženie ekologických a estetických funkcií stromu) alebo nie a či je možné na základe toho konať. Preto by som odporúčala navštíviť oddelenie ŽPaV, 3. posch., č. dverí 305 a môžeme to spolu prebrať.... ![]() Mgr. Šemeláková referent pre ŽP |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
Registrovaný od: Dec 2012
|
![]() Ale strom sa nachadza na ich pozemku, a ide o to že ak ten stom neni poskodeny skodcami, ale ten strom aj tak ohrozuje susedov, a tak, keby napr.padne ten stom na ulicu tak by urcite roztrhool elektricke vedenie, cize ak by ten stom nebol poskodeny tak si tam vlasne moze kkludne rast kolko chce??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
Registrovaný od: Mar 2011
|
![]() Ano, pochopila som,že strom je na ich ich pozemku a presne ako píšete...pokiaľ nie je strom poškodený alebo nakazený chorobami, rozhodnúť o jeho vyrúbaní nemôžeme.
Môžeme ich max. vyzvať, aby dodržiavali § 47 ods. 2 zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny, ktorý hovorí o tom, že vlastník pozemku na ktorom sa drevina nachádza, je povinný sa o ňu starť, najmä ju ošetrovať a udržiavať. Ale opäť je potrebné mať dostatočné informácie a údaje.... A skúšali ste suseda vyzvať Vy?Prípadne ak on argumentuje tým, že na to nemá čas alebo financie alebo možnosti,že by ste ošetrenie spravili Vy,keď sa obávate o svoj majetok? Mgr. Šemeláková |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Senior Member
Registrovaný od: Sep 2011
|
![]() Citát:
|
|
![]() |
![]() |