![]() |
![]() |
#1 |
Junior Member
Registrovaný od: Jan 2012
|
![]() Dobrý deň,
zaujal ma navrhovaný názov nového "námestia", (nájsť sa dá tu ). Teda priznávam, o tom pánovi som musel trocha popátrať na internete, aby som vôbec zistil ako jeho meno súvisí s mestom (napr. tu ). Rád by som vedel detaily tohoto rozhodnutia, prípadne aké boli občianske návrhy, vzhľadom na publikovanú výzvu na stránke mesta, resp. v novinách. Ďakujem. Naposledy upravil tibor.lieskovsky : 09-04-2012 o 17:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
Registrovaný od: Apr 2011
|
![]() Tibor,
názov verejného priestranstva bude vo forme VZN schvaľovaný na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva 18. apríla, keď predtým - 12. apríla - zasadne názvoslovná komisia, ktorá na základe uskutočnenej ankety vyhodnotí zákonnosť najčastejšie sa vyskytujúcich návrhov na pomenovanie námestia. Návrh VZN je však v zmysle zákona mesto povinné uverejniť 15 dní pred konaním zastupiteľstva, preto som v návrhu "musel predpokladať" rozhodnutie komisie (i poslancov), ktoré ale nebude platné až do prijatia uznesenia ... Teda, návrh uznesenia pripravujem v znení NÁVRHU VZN, je však na odporúčaní komisie a rozhodnutí poslancov, ako bude názov námestia vyzerať vo finále (príjmu uznesenie so zmenou). Všetky materiály súvisiace so spôsobom stanovenia názvu námestia budú samozrejme zverejnené v súvislosti so zasadnutím zastupiteľstva. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]() Super, vďaka za odpoveď,
medzitým som sa o tej osobnosti bavil s nejakými ľudmi v tej oblasti a čo to aj naštudoval (napr. tu a tu) a ani tento návrh vôbec nie je zlý. Možno by som v tejto súvislosti ešte upriamil pozornosť aj na rod Néčei, ktorý vlastne pomohol urobiť z provinčnej obce ozajstné mesto, napríklad aj zriadením poštového úradu (viď. napr. Naše Vráble 07/2012, prípadne tu). Viem, že som to mal urobiť v čase výzvy, ale vtedy mi nedochádzali časové súvislosti, tento rok napr.:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
Registrovaný od: Mar 2011
|
![]() Po preštudovaní si správy o navrhovaných názvoch nášho nového Námestia musím pridať aj ja svoj názor....
Mne sa najviac pozdáva Čerešňové námestie - je to jasné, výstižné, ľahké s voňavým nádychom.... ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
Registrovaný od: Oct 2010
|
![]() Čo tak: Betónové námestie ? "Čerešňové" je pekný názov, ale nie je tam ani jedna čerešňa, zato betónu 95%. Mimo témy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
Registrovaný od: Apr 2012
|
![]() Dobrý večer Tibor,
teší ma Váš záujem o aktuálnu tému názvu námestia na sídlisku Lúky. Dňa 12. apríla 2012 zasadala názvoslovná komisia menovaná primátorom mesta Vráble, ktorej úlohou bolo zhodnotiť občianske návrhy na pomenovanie predmetného námestia. Táto komisia pozostávala z členov komisie kultúry mestského zastupiteľstva a bola doplnená o dvoch odborníkov, pána Jána Valacha a pána Jozefa Trubíniho. Komisia zvážila všetkých 26 predložených návrhov a odporučila mestskému zastupiteľstvu schváliť názov námestia ako: "Cerešňové námestie", vychádzajúc z historického základu. Veríme, že tento predmetný návrh si po schválení mestským zastupiteľstvom občania osvoja a stane sa obľúbeným strediskom kultúrneho a spoločenského života občanov nášho mesta. Rada zodpoviem bližšie informácie zajtra (18.4.12) na mestskom zastupiteľstve o 15.30h vo veľkej zasadačke MsÚ. S pozdravom Ing. Dagmar skačanová Poslankyňa mestského zastupiteľstva vo Vrábľoch Predsedníčka komisie kultúry Predsedníčka názvoslovnej komisie |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]() Dobrý deň,
vďaka za reakciu, možno upresním na základe informácií (prístupných na stránke mesta) ako to bolo s hlasovaním. Občianske návrhy: • Námestie Andreja Kucharského – 24 návrhov, • Kamenné námestie – 4 návrhy, • Čerešňové námestie – 3 návrhy, • Námestie sv. Vendelína - 2 návrhy • Hlavné námestie - 2 návrhy ďalšie podnety: Námestie Imricha Godina, Námestie Viliama Záborského, Námestie Jána Urdu, Námestie Alojza Schronka, Námestie Edmunda Massányiho, Námestie Michala Néčeia, Námestie Mikuláša Nadaného, Svätoplukovo námestie, Námestie sv. Urbana, Stoličné námestie, Námestie mýtnej stanice, Slnečné námestie, Námestie Jednota, Námestie Progres, Námestie priateľstva, Nové námestie, Námestie zdravia a oddychu, Námestie mládeže, Námestie dobrej knihy, Centrálne námestie, Námestie Alfa. Hlasovanie komisie (1. kolo):
Hlasovanie komisie (2. kolo):
Nuž treba dúfať, že jedného dňa tá betónová plocha čerešnami aj zakvitne ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
Registrovaný od: Mar 2010
Lokalita: vrable
|
![]() Keď už poznáme občianske návrhy, nemal by sa spraviť ďalší krok a umožniť občanom vybrať si jeden z týchto návrhov?
A tie čerešne... no, o rok vedci zistia že je to alergén a budeme znovu na betónovom námestí. Nedávno ukazovali Topolčany bez topoľov... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]() No k návrhu názvu, tam ak sa nemýlim je hlas občanov len odporúčací v konečnom dôsledku je to voľba odbornej komisie, ktorá má naň len prihliadnuť. Čo je možno aj má význam, ináč by sme mohli mať námestie "Chucka Norrisa".
Čo mňa mrzí, je to, že verejnosť si nemala možnosť vybrať vzhľad námestia, lebo z tejto betónovej plochy je dosť ľudí "nadšených". Názov "Čerešňové námestie" je pekný hold "Čerešňovej ulici", ale zároveň celkom slušná irónia na jeho súčasný vzhľad. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
Registrovaný od: Jun 2011
|
![]() aby sa teraz dostálo novému názvu, bude sa na námestí musieť začať popíjať dobrá čerešňovica
![]() prípadne by mohla vyvierať aj zo žriedlového kameňa ![]() ![]() ![]() no a teraz serióznejšie - akokoľvek historicky podložený ten názov je, musím súhlasiť s Tiborom že v súvislosti s novým vzhľadom námestia ten názov pôsobí minimálne ironicky ak nie rovno výsmešne. to už by skôr obstál názov Agátové námestie (ak to teda sú agáty čo sa na námestí vysádzali) |
![]() |
![]() |