Diskusné fórum mesta Vráble  

Naspäť   Diskusné fórum mesta Vráble > Mesto > Všeobecne záväzné nariadenia

Odpovedať

Práca s témou Zobrazenie tém
Starý 09-04-2012, 17:53   #1
tibor.lieskovsky
Junior Member

Registrovaný od: Jan 2012
Počiatočné Námestie Andrea Kucharského

Dobrý deň,
zaujal ma navrhovaný názov nového "námestia", (nájsť sa dá tu ).
Teda priznávam, o tom pánovi som musel trocha popátrať na internete, aby som vôbec zistil ako jeho meno súvisí s mestom (napr. tu ).
Rád by som vedel detaily tohoto rozhodnutia, prípadne aké boli občianske návrhy, vzhľadom na publikovanú výzvu na stránke mesta, resp. v novinách.
Ďakujem.

Naposledy upravil tibor.lieskovsky : 09-04-2012 o 17:58.
tibor.lieskovsky je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 10-04-2012, 10:31   #2
čokyna
Member

Registrovaný od: Apr 2011
Počiatočné

Tibor,

názov verejného priestranstva bude vo forme VZN schvaľovaný na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva 18. apríla, keď predtým - 12. apríla - zasadne názvoslovná komisia, ktorá na základe uskutočnenej ankety vyhodnotí zákonnosť najčastejšie sa vyskytujúcich návrhov na pomenovanie námestia. Návrh VZN je však v zmysle zákona mesto povinné uverejniť 15 dní pred konaním zastupiteľstva, preto som v návrhu "musel predpokladať" rozhodnutie komisie (i poslancov), ktoré ale nebude platné až do prijatia uznesenia ...

Teda, návrh uznesenia pripravujem v znení NÁVRHU VZN, je však na odporúčaní komisie a rozhodnutí poslancov, ako bude názov námestia vyzerať vo finále (príjmu uznesenie so zmenou).

Všetky materiály súvisiace so spôsobom stanovenia názvu námestia budú samozrejme zverejnené v súvislosti so zasadnutím zastupiteľstva.
čokyna je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 10-04-2012, 12:04   #3
tibor.lieskovsky
Junior Member

Počiatočné

Super, vďaka za odpoveď,
medzitým som sa o tej osobnosti bavil s nejakými ľudmi v tej oblasti a čo to aj naštudoval (napr. tu a tu) a ani tento návrh vôbec nie je zlý.
Možno by som v tejto súvislosti ešte upriamil pozornosť aj na rod Néčei, ktorý vlastne pomohol urobiť z provinčnej obce ozajstné mesto, napríklad aj zriadením poštového úradu (viď. napr. Naše Vráble 07/2012, prípadne tu).
Viem, že som to mal urobiť v čase výzvy, ale vtedy mi nedochádzali časové súvislosti, tento rok napr.:
  • 160 rokov od narodenia Michala Néčeia v septembri
  • 170 rokov od narodenia Jozefa Néčeia v auguste
  • 110 rokov (marec) od úmrtia Štefana Néčeia
Každopádne teraz nech to dopadne ako to dopadne, ale niekedy, keď sa bude znova niečo pomenovávať, resp. premenovávať (napr. "Krátka"?) tak by bolo fayn si ich pripomenúť.
Starý 13-04-2012, 14:17   #4
Mgr. Klaudia Šemeláková
Member

Registrovaný od: Mar 2011
Počiatočné Námestie

Po preštudovaní si správy o navrhovaných názvoch nášho nového Námestia musím pridať aj ja svoj názor....
Mne sa najviac pozdáva Čerešňové námestie - je to jasné, výstižné, ľahké s voňavým nádychom.... Časom by tam mohla vyrásť aj symbolická okrasná čerešňa, aby sa názov ešte umocnil....
Mgr. Klaudia Šemeláková je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 17-04-2012, 07:58   #5
paladin
Junior Member

Registrovaný od: Oct 2010
Počiatočné

Čo tak: Betónové námestie ? "Čerešňové" je pekný názov, ale nie je tam ani jedna čerešňa, zato betónu 95%. Mimo témy.
paladin je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 17-04-2012, 21:26   #6
Dagmar Skacanova
Junior Member

Registrovaný od: Apr 2012
Smile

Dobrý večer Tibor,

teší ma Váš záujem o aktuálnu tému názvu námestia na sídlisku Lúky. Dňa 12. apríla 2012 zasadala názvoslovná komisia menovaná primátorom mesta Vráble, ktorej úlohou bolo zhodnotiť občianske návrhy na pomenovanie predmetného námestia. Táto komisia pozostávala z členov komisie kultúry mestského zastupiteľstva a bola doplnená o dvoch odborníkov, pána Jána Valacha a pána Jozefa Trubíniho.
Komisia zvážila všetkých 26 predložených návrhov a odporučila mestskému zastupiteľstvu schváliť názov námestia ako: "Cerešňové námestie", vychádzajúc z historického základu.

Veríme, že tento predmetný návrh si po schválení mestským zastupiteľstvom občania osvoja a stane sa obľúbeným strediskom kultúrneho a spoločenského života občanov nášho mesta.

Rada zodpoviem bližšie informácie zajtra (18.4.12) na mestskom zastupiteľstve o 15.30h vo veľkej zasadačke MsÚ.

S pozdravom

Ing. Dagmar skačanová
Poslankyňa mestského zastupiteľstva vo Vrábľoch
Predsedníčka komisie kultúry
Predsedníčka názvoslovnej komisie
Dagmar Skacanova je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 18-04-2012, 08:52   #7
tibor.lieskovsky
Junior Member

Počiatočné

Dobrý deň,
vďaka za reakciu, možno upresním na základe informácií (prístupných na stránke mesta) ako to bolo s hlasovaním.
Občianske návrhy:
• Námestie Andreja Kucharského – 24 návrhov,
• Kamenné námestie – 4 návrhy,
• Čerešňové námestie – 3 návrhy,
• Námestie sv. Vendelína - 2 návrhy
• Hlavné námestie - 2 návrhy

ďalšie podnety: Námestie Imricha Godina, Námestie Viliama Záborského, Námestie Jána Urdu, Námestie Alojza Schronka, Námestie Edmunda Massányiho, Námestie Michala Néčeia, Námestie Mikuláša Nadaného, Svätoplukovo námestie, Námestie sv. Urbana, Stoličné námestie, Námestie mýtnej stanice, Slnečné námestie, Námestie Jednota, Námestie Progres, Námestie priateľstva, Nové námestie, Námestie zdravia a oddychu, Námestie mládeže, Námestie dobrej knihy, Centrálne námestie, Námestie Alfa.

Hlasovanie komisie (1. kolo):
  1. Čerešňové námestie ... 7 hlasov
  2. Hlavné námestie ... 7 hlasov
  3. Námestie mládeže ... 4 hlasy
  4. Námestie A. Kucharského ... 3 hlasy
  5. Centrálne námestie ... 2 hlasy
  6. Nové námestie ... 2 hlasy

Hlasovanie komisie (2. kolo):
  1. Čerešňové námestie (8 hlasov)
  2. Hlavné námestie (1 hlas)

Nuž treba dúfať, že jedného dňa tá betónová plocha čerešnami aj zakvitne
Starý 18-04-2012, 10:00   #8
peterM
Senior Member

Registrovaný od: Mar 2010
Lokalita: vrable
Počiatočné

Keď už poznáme občianske návrhy, nemal by sa spraviť ďalší krok a umožniť občanom vybrať si jeden z týchto návrhov?

A tie čerešne... no, o rok vedci zistia že je to alergén a budeme znovu na betónovom námestí. Nedávno ukazovali Topolčany bez topoľov...
peterM je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 18-04-2012, 14:08   #9
tibor.lieskovsky
Junior Member

Počiatočné

No k návrhu názvu, tam ak sa nemýlim je hlas občanov len odporúčací v konečnom dôsledku je to voľba odbornej komisie, ktorá má naň len prihliadnuť. Čo je možno aj má význam, ináč by sme mohli mať námestie "Chucka Norrisa".
Čo mňa mrzí, je to, že verejnosť si nemala možnosť vybrať vzhľad námestia, lebo z tejto betónovej plochy je dosť ľudí "nadšených".
Názov "Čerešňové námestie" je pekný hold "Čerešňovej ulici", ale zároveň celkom slušná irónia na jeho súčasný vzhľad.
Starý 18-04-2012, 15:42   #10
peter macak
Member

Registrovaný od: Jun 2011
Počiatočné

aby sa teraz dostálo novému názvu, bude sa na námestí musieť začať popíjať dobrá čerešňovica
prípadne by mohla vyvierať aj zo žriedlového kameňa

no a teraz serióznejšie - akokoľvek historicky podložený ten názov je, musím súhlasiť s Tiborom že v súvislosti s novým vzhľadom námestia ten názov pôsobí minimálne ironicky ak nie rovno výsmešne. to už by skôr obstál názov Agátové námestie (ak to teda sú agáty čo sa na námestí vysádzali)
peter macak je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou
Zobrazenie tém

Pravidlá prispievania
Nemôžeš založiť nové vlákno
Nemôžeš odpovedať
Nemôžeš pridať prílohu
Nemôžeš upravovať tvoje odpovede

BB code is zapnutý
Smajlícizapnutý
[IMG] kód je zapnutý
HTML kód je vypnutý
Prejdi na

Všetky časové údaje sú vo "svetovom čase" +2 hodiny. Teraz je 17:49.

Fórum používa : vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2008-2010 Agroinštitút Nitra š.p..