Diskusné fórum mesta Vráble  

Naspäť   Diskusné fórum mesta Vráble > Voľby 2014

Odpovedať

Práca s témou Zobrazenie tém
Starý 11-11-2014, 17:56   #1
Zuzana
Junior Member

Registrovaný od: Nov 2014
Question Nemožnosť zúčastniť sa volieb

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ako postupovať v prípade, že chcem svoj hlas udeliť jednému z kandidátov aj v týchto komunálnych voľbách, avšak
v čase 15.11. 2014 nebudem v mieste môjho trvalého bydliska. Vie mi niekto, prosím, poradiť, či sa s tým dá niečo robiť? Za reakcie vopred ďakujem.
Zuzana je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 12-11-2014, 07:53   #2
čokyna
Member

Registrovaný od: Apr 2011
Počiatočné Zuzka,

nemám pre Vás dobrú informáciu.

Podľa § 2 ods. 1 zákona č. 346/1990 Zb. o voľbách do orgánov samosprávy obcí "Právo voliť do orgánov samosprávy obcí majú obyvatelia Slovenskej republiky, ktorí majú v obci ... trvalý pobyt ", pričom zároveň v § 31 ods. 1 zákona sa hovorí, že "Volič hlasuje osobne."

To znamená, že voľbu musíte vykonať len osobne a to len v obci, v ktorej máte trvalý pobyt. V týchto voľbách neexistujú voličské preukazy, ani alternatívny spôsob voľby.

Je mi to ľúto: buď osobne, alebo nijako ...
Ospravedlňujem sa za zlú správu.
čokyna je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 12-11-2014, 09:54   #3
čokyna
Member

Počiatočné Ukončenie volieb

Priatelia, prosím, vo svojom okolí zisťujem, že sme navyknutí a nastavení na ukončenie volieb o 22:00. Tieto komunálne voľby sa ale končia už o 20:00! Ak môžte, posuňte toto upozornenie ľuďom vo svojej blízkosti (vo vyhlásení o čase a mieste konania volieb, ktoré máme doma už pár týždňov si to určite nie všetci všimli).

Ďakujem
Starý 12-11-2014, 10:47   #4
čokyna
Member

Počiatočné Ak bývate na sídlisku Lúky, viete, kde budete voliť?

Túto informáciu spolu s prehľadnou mapkou rozdelenia ulíc sídliska Lúky do volebných okrskov nájdete v ozname na vrable.sk
Starý 12-11-2014, 12:10   #5
Zuzana
Junior Member

Red face

Ach, to je škoda...ale i tak ďakujem za odpoveď.
Zuzana je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 13-11-2014, 21:15   #6
otaznik
Junior Member

Počiatočné je to v poriadku?

Zdravim Vas Vrablania,
je mozne aby kandidat za poslanca do MZ bol synom a jeho otec bol sefom volebnej komisie? Myslim tym Sojkovcov. Vdaka za odpoved
otaznik je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 14-11-2014, 09:08   #7
čokyna
Member

Počiatočné Určite áno ...

Aby sme do diskusie nevnášali zbytočne nejaké falošné tóny, skúsme sa držať striktne zákona 346/1990 Zb. Chápem to tak, že máme dva problémy:
1. kto môže kandidovať za poslanca (pokúsiť sa nájsť odpoveď na túto otázku vo vzťahu k členovi volebnej komisie),
2. kto sa môže stať členom volebnej komisie (opäť hľadať odpoveď najmä v kontexte vzťahu ku kandidátovi).

Podľa § 3 zákona "Za poslanca ... zastupiteľstva ... môže byť zvolený volič, u ktorého nenastali prekážky vo výkone volebného práva podľa § 2 ods. 2 písm. b) a d)". To znamená, že v tomto prípade kandidovať volič, ktorý nie je vo výkone trestu odňatia slobody, alebo nie je pozbavený alebo obmedzený v spôsobilosti na právne úkony. Čo je dôležité pre nás vo vzťahu k položenej otázke: zákon nepozná obmedzenie práva kandidovať z dôvodu príbuzenského vzťahu s členom volebného orgánu. Podľa toho teda, syn môže kandidovať, aj keď je otec predsedom miestnej volebnej komisie ...

Podľa § 11 ods. 3 zákona "Členom volebnej komisie môže byť volič. Kandidát na poslanca ... zastupiteľstva alebo na ... primátora nemôže byť členom volebnej komisie". Na výklad potrebujeme asi aj ods. 4, ktorý hovorí, že "Volebné komisie sa utvoria z rovnakého počtu zástupcov politických strán ... ", ktoré nominujú svojich kandidátov na poslancov zastupiteľstva. Tu sa teda opäť nič nepíše o obmedzení pre politickú stranu nominovať do volebného orgánu príbuzného jedného z kandidátov, ani o tom, že by takáto osoba následne nemohla byť členom volebného orgánu. Podľa toho teda, ak politická strana navrhne (a obmedzenie v tejto veci nemá) do volebného orgánu otca jedného z kandidátov na poslanca, ten členom komisie byť môže (zákonné obmedzenie sme nenašli) ...

Ako píšete, otec nie je len členom miestnej volebnej komisie, on je navyše jej predsedom! V tomto prípade treba hľadať odpoveď v ods. 7 spomínaného paragrafu 11, podľa ktorého "Volebná komisia na svojom prvom zasadaní určí dohodou zo svojho stredu predsedu a podpredsedu ...." - a môžem potvrdiť, že predseda miestnej volebnej komisie bol spomedzi jej členov nimi samými vybratý ako najskúsenejší člen komisie, čo bolo uznaním jeho aktivít ostatnými členmi, nie aktom nejakej manipulácie, či nebodaj nátlaku. Na situácii teda z pohľadu zákona skutočne nenájdete nič abnormálne ...

Je ale možné, že ste svoju otázku kládli skôr v rovine morálnej, ako právnej. Lenže morálka je o spoločenskom barometri, o kolektívnom cítení veci. Dovoľte vysloviť osobný názor: na rozdiel od Vás nevidím absolútne žiadny rozpor medzi pôsobením otca v mestskej volebnej komisii (aj vo funkcii predsedu) a kandidatúrou syna, ktorý sa navyše uchádza o hlasy voličov za iný politický subjekt ako je ten, ktorý nominoval jeho otca do volebných orgánov. Navyše, mestská volebná komisia hlasy voličov priamo nesčítava, kontroluje zápisy okrskov a zapisuje (áno, aj dáva dohromady čísla) nimi získané výsledky volieb. Ale od priameho sčítavania je ďaleko. Navyše, ako som písal vyššie, volebné orgány sú zložené zo zástupcov politických strán - zákon je tak nastavený práve preto, aby sa títo ľudia navzájom kontrolovali. Takže, ak Vás zaujíma môj názor v mozaike všeobecného, teda morálky, nevidím nič zlé na tom, ak je kandidát na poslanca synom predsedu mestskej volebnej komisie.

P. S.: Prosím, skúste ma nechytať za slovíčka, niektoré fakty som musel v záujme zjednodušenia vytrhnúť z kontextu, či uviesť v nie práve časovom slede - to však len preto, aby som sa dostal rýchlejšie a zrozumiteľnejšie k výsledku.

Naposledy upravil čokyna : 14-11-2014 o 10:50. Dôvod: pravopis
Starý 14-11-2014, 15:35   #8
Boris
Junior Member

Registrovaný od: May 2012
Počiatočné

Citát:
Pôvodne zaslal čokyna Zobraz príspevok
Aby sme do diskusie nevnášali zbytočne nejaké falošné tóny, skúsme sa držať striktne zákona 346/1990 Zb. Chápem to tak, že máme dva problémy:
1. kto môže kandidovať za poslanca (pokúsiť sa nájsť odpoveď na túto otázku vo vzťahu k členovi volebnej komisie),
2. kto sa môže stať členom volebnej komisie (opäť hľadať odpoveď najmä v kontexte vzťahu ku kandidátovi).

Podľa § 3 zákona "Za poslanca ... zastupiteľstva ... môže byť zvolený volič, u ktorého nenastali prekážky vo výkone volebného práva podľa § 2 ods. 2 písm. b) a d)". To znamená, že v tomto prípade kandidovať volič, ktorý nie je vo výkone trestu odňatia slobody, alebo nie je pozbavený alebo obmedzený v spôsobilosti na právne úkony. Čo je dôležité pre nás vo vzťahu k položenej otázke: zákon nepozná obmedzenie práva kandidovať z dôvodu príbuzenského vzťahu s členom volebného orgánu. Podľa toho teda, syn môže kandidovať, aj keď je otec predsedom miestnej volebnej komisie ...

Podľa § 11 ods. 3 zákona "Členom volebnej komisie môže byť volič. Kandidát na poslanca ... zastupiteľstva alebo na ... primátora nemôže byť členom volebnej komisie". Na výklad potrebujeme asi aj ods. 4, ktorý hovorí, že "Volebné komisie sa utvoria z rovnakého počtu zástupcov politických strán ... ", ktoré nominujú svojich kandidátov na poslancov zastupiteľstva. Tu sa teda opäť nič nepíše o obmedzení pre politickú stranu nominovať do volebného orgánu príbuzného jedného z kandidátov, ani o tom, že by takáto osoba následne nemohla byť členom volebného orgánu. Podľa toho teda, ak politická strana navrhne (a obmedzenie v tejto veci nemá) do volebného orgánu otca jedného z kandidátov na poslanca, ten členom komisie byť môže (zákonné obmedzenie sme nenašli) ...

Ako píšete, otec nie je len členom miestnej volebnej komisie, on je navyše jej predsedom! V tomto prípade treba hľadať odpoveď v ods. 7 spomínaného paragrafu 11, podľa ktorého "Volebná komisia na svojom prvom zasadaní určí dohodou zo svojho stredu predsedu a podpredsedu ...." - a môžem potvrdiť, že predseda miestnej volebnej komisie bol spomedzi jej členov nimi samými vybratý ako najskúsenejší člen komisie, čo bolo uznaním jeho aktivít ostatnými členmi, nie aktom nejakej manipulácie, či nebodaj nátlaku. Na situácii teda z pohľadu zákona skutočne nenájdete nič abnormálne ...

Je ale možné, že ste svoju otázku kládli skôr v rovine morálnej, ako právnej. Lenže morálka je o spoločenskom barometri, o kolektívnom cítení veci. Dovoľte vysloviť osobný názor: na rozdiel od Vás nevidím absolútne žiadny rozpor medzi pôsobením otca v mestskej volebnej komisii (aj vo funkcii predsedu) a kandidatúrou syna, ktorý sa navyše uchádza o hlasy voličov za iný politický subjekt ako je ten, ktorý nominoval jeho otca do volebných orgánov. Navyše, mestská volebná komisia hlasy voličov priamo nesčítava, kontroluje zápisy okrskov a zapisuje (áno, aj dáva dohromady čísla) nimi získané výsledky volieb. Ale od priameho sčítavania je ďaleko. Navyše, ako som písal vyššie, volebné orgány sú zložené zo zástupcov politických strán - zákon je tak nastavený práve preto, aby sa títo ľudia navzájom kontrolovali. Takže, ak Vás zaujíma môj názor v mozaike všeobecného, teda morálky, nevidím nič zlé na tom, ak je kandidát na poslanca synom predsedu mestskej volebnej komisie.

P. S.: Prosím, skúste ma nechytať za slovíčka, niektoré fakty som musel v záujme zjednodušenia vytrhnúť z kontextu, či uviesť v nie práve časovom slede - to však len preto, aby som sa dostal rýchlejšie a zrozumiteľnejšie k výsledku.
Pán Čokyna,vidím,že v tejto téme sa vyznáte.Chcel by som sa čisto zo zvedavosti spýtať,či môžu v jednej obci kandidovať z jednej rodiny dvaja členovia za poslancov.Napríklad manžel-manželka,otec-syn.Ak budete mať čas a chuť odpísať,tak Vám ďakujem za odpoveď.Ale tak ako píšem je to čisto zo zvedavosti.
Boris je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 14-11-2014, 17:46   #9
Marian Libiak
Senior Member

Registrovaný od: Mar 2010
Počiatočné

Boris,
otázka nebola adresovaná mne, ale ak sa nenahneváte, zapojím sa.
Som presvedčený o tom, že neexistuje zákon, ktorý by takúto, hoci aj celorodinnú kandidatúru zakazoval.
Nikde nie je napísané, že by kandidovali za ten istý politický subjekt.
Nikde nie je napísané, že by museli byť zvolení.
Nikde nie je napísané, že aj keby boli zvolení, že by nemohli vykonávať svoj poslanecký mandát.
Ústava Slovenskej republiky dáva každému občanovi právo voliť a byť volený.

Toto je môj názor. Prepáčte, že som sa do toho zamotal, ale poznáte ma z tohto fóra - nevydržím :-)
Marian Libiak je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 14-11-2014, 23:27   #10
otaznik
Junior Member

Počiatočné

dakujem za odpoved.
otaznik je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou
Zobrazenie tém

Pravidlá prispievania
Nemôžeš založiť nové vlákno
Nemôžeš odpovedať
Nemôžeš pridať prílohu
Nemôžeš upravovať tvoje odpovede

BB code is zapnutý
Smajlícizapnutý
[IMG] kód je zapnutý
HTML kód je vypnutý
Prejdi na

Všetky časové údaje sú vo "svetovom čase" +2 hodiny. Teraz je 19:16.

Fórum používa : vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2008-2010 Agroinštitút Nitra š.p..