Diskusné fórum mesta Vráble  

Naspäť   Diskusné fórum mesta Vráble > Mesto > Diskusia o meste Vráble

Odpovedať

Práca s témou Zobrazenie tém
Starý 31-08-2019, 12:52   #1
Pavel Uhrecký
Senior Member

Registrovaný od: Oct 2010
Angry Morálny suterén

Neviem ako Vy vnímate fakt, že v čase keď poslanci nášho MsZ prijímali "Etický kódex volených predstaviteľov samosprávy mesta (t.j. primátora a poslancov) navrhol sám primátor (valná hromada) za predsedu dozornej rady spoločnosti VEPOS s.r.o. poslankyňu Dagmar Tóthovú Skačanovú. Dozorná rada v zložení:
Ján Jamrich, Roman Oravec, Soňa Gajdošová, Július Ploth, uvedený návrh primátora schválili len Ján Jamrich sa hlasovania zdržal.
Myslím že tento fakt nepotrebuje žiadny komentár. Pre mňa je to "morálny suterén".
Pavel Uhrecký je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 01-09-2019, 07:00   #2
Lukáš Kováćik
Junior Member

Registrovaný od: Nov 2016
Angry RE: Morálny suterén

Najviac by ma zaujímali odpovede pána Oravca a pána Libiaka s ktorými boli pred voľbami späté aké také nádeje na "etickejšiu politiku v meste". Je podľa Vás popísaný návrh a následná voľba v súlade s etickým kódexom? Zachoval sa pán Oravec v súlade s etickým kódexom?

Len pre ilustráciu vytiahnem z etického kódexu pár citácií

Čl2 bod 2:
- Pri plnení svojich funkcií vždy slúžia verejnému záujmu a zdržia sa akéhokoľvek konania, ktoré by ohrozilo dôveryhodnosť ich mandátu.
Čl3 bod 1:
- Nebudú zneužívať svoju funkciu a privilégiá mandátu priamo ani nepriamo na plnenie svojich osobných záujmov.
Čl3 bod 3:
- Primátor a poslanci sa zdržia takého správania a konania, ktoré by pri výkone funkcie priamo alebo nepriamo uprednostnilo súkromný záujem ich, im blízkych osôb ani iných fyzických osôb alebo právnických osôb s cieľom získať priamy alebo nepriamy profit.
Čl3 bod 4:
-Zdržia sa rozhodnutí, ktoré by priamo alebo nepriamo zvýhodňovali ich, im blízke osoby ani iné fyzické osoby alebo právnické osoby s cieľom získať priamy alebo nepriamy osobný prospech.
Čl3 bod 7:
- Pri hlasovaní sa poslanci riadia podľa toho, či navrhnuté rozhodnutie je spravodlivé a na prospech obyvateľov mesta Vráble, nie podľa tohto, kto rozhodnutie navrhol alebo komu navrhnuté rozhodnutie prospeje.
Lukáš Kováćik je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 03-09-2019, 11:00   #3
Viktor Németh, MsÚ Vráble
Member

Registrovaný od: Jul 2018
Počiatočné RE: Morálny suterén - odpoveď

Dobrý deň pán Kováčik,

dávam na vedomie, že Váš podnet som preposlal obom spomenutým poslancom mestského zastupiteľstva.

Odpoveď vypracoval: Mgr. Viktor Németh, referent OOaS MsÚ Vráble
Viktor Németh, MsÚ Vráble je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 12-09-2019, 04:58   #4
Lukáš Kováćik
Junior Member

Registrovaný od: Nov 2016

Pán Németh, poslali ste to správne? Nechodia nám odpovede.
Lukáš Kováćik je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 13-09-2019, 08:14   #5
Viktor Németh, MsÚ Vráble
Member

Registrovaný od: Jul 2018

Dobrý deň pán Kováčik,

áno, podnet bol zaslaný obom poslancom dňa 3. 9. 2019.

Odpoveď vypracoval: Mgr. Viktor Németh, referent OOaS MsÚ Vráble
Viktor Németh, MsÚ Vráble je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 14-09-2019, 12:11   #6
Roman Oravec
Junior Member

Registrovaný od: Nov 2018
Počiatočné Odpoveď

Dobrý deň pán Uherecký, pán Kováčik.

V prvom rade vás chcem uistiť, že sa vždy pri hlasovaní rozhodujem podľa môjho najlepšieho vedomia a svedomia. A osobne si myslím, že mám morálnu latku nastavenú vysoko.

V danej situácii som zahlasoval "za" kvôli tomu, že predseda dozornej rady zabezpečuje kontrolu nad spoločnosťou VEPOS s.r.o., ktorej konateľom je Juraj Sojka. Poslankyňa Dagmar Tóthová Skačanová nie je s konateľom VEPOS s.r.o. v príbuzenskom vzťahu, preto konflikt záujmov nenastal. Zo zastávania tejto pozície Dagmar T. S. nemá žiadny osobný prospech ani nedokáže zvýhodňovať svojich rodinných príslušníkov. Ak by sme ako členovia dozornej rady mali podozrenie, že sa takéto niečo deje, tak určite vyvodíme dôsledky.

Priamy konflikt záujmov by napr. predstavoval prípad kedy by Dagmar Tóthová Skačanová pôsobila vo funkcii hlavného kontrolóra mesta. To je samozrejme nereálne a neprípustné.

Okrem toho pani poslankyňa dostala svoj mandát priamou voľbou od občanov, táto skutočnosť jej dáva právo kandidovať do dozorných orgánov mesta. Tento fakt nám v mestskom zastupiteľstve aj naživo potvrdil právnik.

Priznám sa, že ak by v spomínanej voľbe mala Dagmar Tóthová Skačanová protikandidáta, zrejme by som ho uprednostnil. Sám by som si však netrúfal uchádzať sa o túto pozíciu, vzhľadom na to, že som v rade nový a že som už zaujal pozíciu predsedu Komisie životného prostredia a výstavby.

Prepáčte za oneskorenú (ale snáď dostatočnú) odpoveď, fórum nesledujem na dennej báze. Ak budete mať záujem o môj názor alebo osobné stanovisko aj v inej veci môžete ma kontaktovať cez email poslanec.oravec@vrable.sk alebo ma osloviť priamo.

Ďakujem za váš záujem.
Roman Oravec je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou
Zobrazenie tém

Pravidlá prispievania
Nemôžeš založiť nové vlákno
Nemôžeš odpovedať
Nemôžeš pridať prílohu
Nemôžeš upravovať tvoje odpovede

BB code is zapnutý
Smajlícizapnutý
[IMG] kód je zapnutý
HTML kód je vypnutý
Prejdi na

Všetky časové údaje sú vo "svetovom čase" +2 hodiny. Teraz je 18:12.

Fórum používa : vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2008-2010 Agroinštitút Nitra š.p..