Diskusné fórum mesta Vráble  

Naspäť   Diskusné fórum mesta Vráble > Mesto > Životné prostredie a poriadok v meste

Odpovedať

Práca s témou Zobrazenie tém
Starý 27-05-2017, 12:15   #1
milan
Junior Member

Registrovaný od: Jun 2016
Počiatočné Dym z kotolne

Dobrý deň
Včera okolo 10 tej hodiny pri ceste z Tesca ma prekvapil výrazný štipľavý dym,ktory sa valil po ceste a pomedzi bytovky.Najskôr som si myslel že niekto podpálil kontajnery na odpadky . Následne na moje prekvapenie som zistil , že dym pochádza z našej ,akože biokotolne.Dnes doobeda to isté.Aj som natocil video ale točiť dym je ťažké.Dym na zadusenie no skrátka otrasné.Nie že nám tu
sústavne smrdia odpadové kanály ale nás už idú aj vydusit.Krásne životné prostredie.Smrad je tu permanentný a nikoho to zrejme netrápi.
Čo na to Veolia a životné prostredie. Je zrejmé sa z tohto bordelu , čo najskôr odsťahovať.Otázka znie , kam?
milan je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 02-06-2017, 11:13   #2
Ing. Soňa Červená, prednostka MsÚ Vráble
Junior Member

Registrovaný od: Oct 2011
Počiatočné

Pekný deň,

Mestu Vráble nie je ľahostajná problematika zhoršenej kvality ovzdušia z centrálnej kotolne Lúky, o čom svedčí niekoľko rokovaní so zástupcami spoločnosti dnes Veolia Energia Vráble, a. s.
Tomuto problému sa na pôde mesta venujeme od roku 2011, kedy bolo uskutočnené prvé pracovné stretnutie s predstaviteľmi spoločnosti v tom období Dalkia a.s.

Mesto získalo v roku 2010 investíciu (vo forme dotácie) z Nórskeho finančného mechanizmu, ktorá umožnila nahradiť zemný plyn na sídlisku Lúky za obnoviteľný zdroj energie biomasu. Pozitívom tejto investície okrem zníženia tvorby emisií skleníkových plynov je dlhodobé zníženie ceny tepla pre obyvateľov nášho mesta v porovnaní s plynom. Podmienkou k priznaniu uvedenej investície bol do 30. 4. 2016 záväzok zabezpečiť výrobu tepla z obnoviteľných zdrojov vo výške 32 000 GJ za priebežné ročné obdobie od 1. mája do 30. apríla. Žiaľ bez celoročnej výroby teplej úžitkovej vody z biomasy nebolo možné tento záväzok dodržať. Počas prevádzky na náš podnet bolo zo strany spoločnosti realizovaných niekoľko opatrení, ktorými sa podarilo eliminovať „dym“ z predchádzajúcich období, čo potvrdili samotní obyvatelia. K zlepšeniu došlo, ale nie do takej miery, aby boli spokojní všetci obyvatelia.
Práve preto sa 20. 1. 2015 uskutočnilo ďalšie stretnutie za účasti zástupcov mesta, poslancov a občanov.
Spoločnosť Dalkia Vráble sa zaviazala, že počas leta bude dôsledne kontrolovať a nastavovať spaľovací proces so zameraním sa na optimalizáciu pomeru paliva a vzduchu v rôznych prevádzkových režimoch a zároveň pripraví návrh technických opatrení s finančnými dopadmi.
Dňa 16. 9. 2015 na MsZ predniesol krátku prezentáciu zástupca spoločnosti Veolia p. Valovič a vysvetlil 3 možnosti riešenia uvedeného problému. Následne sa pristúpilo k realizácii jednej z predložených alternatív riešenia a bola prerušená výroba teplej úžitkovej vody z biomasovej technológie počas 5 – 7 týždňov v zmysle prezentácie.
Keďže v týchto dňoch sme opäť zaznamenali podnety občanov, ktoré poukazujú na zhoršenie kvality ovzdušia v dôsledku prevádzkovania uvedenej kotolne, budeme iniciovať zaradenie bodu s uvedenou problematikou do programu riadneho valného zhromaždenia, ktoré sa uskutoční dňa 15. 6. 2017.
Ing. Soňa Červená, prednostka MsÚ Vráble je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 14-06-2017, 13:29   #3
Miroslav111
Junior Member

Registrovaný od: Jun 2017
Počiatočné Treba riešiť, nie diskutovať

@Siska - to čo píšete za bludy? Radšej budete platiť menej a dýchať ten smrad? Alebo budete mať celé leto zavreté okná? Alebo nebudete vešať prádlo na balkón lebo následne smrdí? A to nie je všetko, čo vplyv na zdravie? Ak nebývate v blízkosti kotoľne, tak sa k problematike nevyjadrujte.

@Pani Ing.Červená, keď toto niekto pokladá za kontrolu spaľovacieho procesu, tak v tej kotoľni robia (s prepáčením) babráci, a tí istí to aj kontrolujú. Problém sa stále stupňuje a posledné dni je to skutočne extrém, mám viacero fotografií, na ktorých je krásne vidieť, ako prebieha "kontrolovaný spaľovací proces, ktorý eliminuje množstvo produkovaného dymu" !! Vaše zasadnutia a debatovanie s tým nič neurobí, toto treba skutočne riešiť a nie sa len roky rozprávať, sľubovať a skutek utek. Pred voľbami sa každý z poslancov (aj Primátor) prezentuje, ako bude riešiť problematiku mesta a občanov a keď príde k problému, nikto nič nevie vyriešiť. Bolo by načase začať praktizovať, nie dookola diskutovať. Pekný a zadymený slnečný deň Vám prajem.
Miroslav111 je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 15-06-2017, 17:03   #4
ALMAZIA
Guest

Počiatočné

Včera som chcela volať hasičov, žiaľ nevedela by som im oznámiť ložisko požiaru, tak teraz už viem "od kiaľ vietor fúka" . Smiem sa spýtať, koľko platí mestu kotolňa daň za znečisťovanie ovzdušia ?
  Odpovedať s citovaním
Starý 17-06-2017, 08:19   #5
milan
Junior Member

Počiatočné

Je po 15.6.2017 kedy mala byt riešená problematika kotolne na biomasu ,tak by ma zaujímalo dokedy nám budete ešte znepríjemniť životné prostredie , štipľavý dym je to tu denno denne a nemôžeme ani poriadne vetrat .Pán Siska nech sa zobudí .Ja tu tak isto bývam 40 rokov a všetko som zažil od kúrenia s uhlím cez plyn až po tento úžasný projekt.A ceny za vykurovanie za teplo a vodu sa nezmenili k akože k úspore.To boli len miernejšie zimy.Panelak máme zatepleny , všade plastové okná a stále platíme rovnako, dokonca už budeme viacej , lebo do konca života budeme splácať úver.No nie je to paráda.
Starý 17-06-2017, 08:32   #6
milan
Junior Member

Počiatočné

Aj teraz ked som písal tento článok , je sobota 8.20 ráno, musime pozatvarť okná , lebo nás už idú vydusiť kreténi.S prepáčením za výraz. TOTO NEMÁ OBDOBU !!
Odpovedať

Práca s témou
Zobrazenie tém

Pravidlá prispievania
Nemôžeš založiť nové vlákno
Nemôžeš odpovedať
Nemôžeš pridať prílohu
Nemôžeš upravovať tvoje odpovede

BB code is zapnutý
Smajlícizapnutý
[IMG] kód je zapnutý
HTML kód je vypnutý
Prejdi na

Všetky časové údaje sú vo "svetovom čase" +2 hodiny. Teraz je 06:30.

Fórum používa : vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2008-2010 Agroinštitút Nitra š.p..