![]() |
![]() |
#1 |
Senior Member
Registrovaný od: Oct 2010
|
![]() Počas 24 rokov som zažil viacero volieb či už do obecnej samosprávy, do VÚC a samozrejme parlamentných volieb. Moje pôsobenie v jednotlivých voľbách bolo rôzne. Bol som sám kandidátom, neskôr som voľby zabezpečoval ako zástupca mesta a taktiež som pôsobil ako vedúci odboru štátnej správy ktorá voľby zabezpečovala v okrese a v kraji. Dokonca som bol osobne zodpovedný za prvé voľby do Nitrianskeho samosprávneho kraja spolu s prednostom Krajského úradu. Tento úvod som zvolil preto,aby si čitatelia týchto riadkov nemysleli,že sem píše človek, ktorý si prečíta nejaký zákon a nikdy ho v praxi sám nerealizoval. Iste je vám známe,že každá obec či mesto musí vyhradiť kandidátom miesto na vylepovanie volebných plagátov a prípadne požiadavky politických strán a tiež nezávislých kandidátov umožniť aj inú politickú reklamu za dodržania rovnakých podmienok pre všetkých. Táto podmienka je vo všetkých volebných zákonoch či do samosprávy alebo do parlamentu. Keď sa pozriete okolo seba aj v našom meste je úplne evidentné, že táto rovnosť podmienok dodržiavaná nie je. Nie je a nikdy nebola dodržiavaná hlavne preto,že ani jeden zo zákonov nerieši prípadný postih či už politickej strany alebo aj nezávislého kandidáta. Keď kandidujete ako nezávislý občan musíte si kampaň hradiť úplne sám. Keď kandidujete ako starosta či primátor tak vám to dokonca zaplatia všetci občania lebo ste v miestnych novinách náhodou práve v čase kampane oveľa častejšie ako v inom čase, prípadne už ste poslanec máte podobné možnosti. Pokiaľ mesto prenajíma podnikateľom priestor na prevádzku je tu ďalšia možnosť "visieť" vo výklade či v okne. Ešte treba povedať, že ten kto má priateľov či je sám vlastník nejakého pozemku alebo budovy najlepšie niekde v centre mesta tak ich môže doslova oblepiť plagátmi alebo použiť akýkoľvek iný spôsob politickej reklamy a neporuší žiadny z volebných zákonov. Takže o akej rovnosti politickej súťaže to v tejto našej krajine píšeme, hovoríme a pritom sa demokraticky tvárime. A to v parlamente kde sa tie zákony tvorili už sedeli mnohí aj teraz kandidujúci známi politici aj miestny. Takáto legislatíva im určite vyhovuje aj preto sú tam stále tí istí. Len tak mimochodom nie sú tie zákony v tejto časti, tým že neriešia rovnosť politickej kampane v rozpore s čl.30 odst.4 našej Ústavy kde je napísané,že občania majú za rovnakých podmienok prístup k voleným a iným verejným funkciám ???
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]() Vo zverejnených dodavateľských faktúrach som doposiaľ nevidel faktúry ktorými boli vykonané úhrady za volebnú reklamu - inzerciu v novinách "Naše Vráble" č.21/2013 str. 3 kandidáta na poslanca do VÚC Ing.T.Tótha a str.5 Mgr.L.Prešínského. Na webovej stránke mesta v časti "Transparentné miesto"kde mesto povinne zo zákona zverejňuje faktúry som tieto doteraz nenašiel napriek tomu,že sú tam zverejnené už faktúry za inzercie ktoré boli v novinách č.23 a č.24. Možno som to prehliadol,alebo tieto faktúry uhradil úplne niekto iný,len tak z priateľstva. Budem rád keď sa mýlim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
Registrovaný od: Oct 2011
|
![]() Pekný večer,
p. Uhrecký úhrady za uvedené inzercie ste neprehliadol. Boli realizované hotovostnými platbami v pokladni MsÚ. Preto ich nenájdete na stránke mesta v časti „Transparentné mesto“. Soňa Červená |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]() Pekný večer, aj keď už dosť neskorý prajem aj ja,
ďakujem za odpoveď ako i uistenie, že som to neprehliadol. To znamená, že platby v hotovosti môžu isť cez pokladňu, pričom nie je vyhotovená faktúra. Platca obdrží potvrdenie o tom, že uhradil potrebnú sumu za službu ? Tento spôsob úhrad za služby sa môže uplatňovať vo všeobecnosti bežne, alebo má svoje vlastné pravidlá ? Prosím, pokiaľ je možné touto cestou doplniť odpoveď. Ďakujem |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
Registrovaný od: Oct 2011
|
![]() Pekný deň,
áno, je to tak. Platca dostane príjmový pokladničný doklad, na ktorom je presne špecifikovaný účel platby ,v tomto prípade inzercia. Pri politickej inzercii uplatňujeme zásadu, že jej zverejnenie je podmienené realizáciou platby pred termínom vydania novín, v ktorých bude daná inzercia. O spôsobe platby má možnosť rozhodnúť sa zadávateľ inzercie. Uvedený postup nie je v rozpore so zákonom o účtovníctve. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]() Ďakujem za doplnenie odpovede.
To znamená, že keby boli chceli obaja páni, aby bola úhrada za inzerciu transparentná tak sa mohli rozhodnúť pre fakturáciu. Moje úvahy sú zrejme ďaleko nad naše slovenské zvyklosti. Zrejme si budem musieť siahnuť do svedomia ja sám. |
![]() |
![]() |